Uleiuri Esentiale Pure: ce este analiza GC/SM și de ce avem nevoie de ea?

Uleiuri Esentiale Pure: ce este analiza GC/SM și de ce avem nevoie de ea?

Pentru ca un ulei esențial să fie terapeutic este necesar ca acesta să fie pur, fără alte adaosuri, exact așa cum este obținut din plantă.

Cel mai bun mod de a afla acestă informație este din analiza GC/SM. Dar ce este de fapt această analiză?

GC este analiza Gaz - Cromatografică. Prin această analiză se identifică și se separă elementele constituente ale uleiului esențial. Această analiză va returna un rezultat sub forma unui grafic.

Spectrometria de masă identifică din punct de vedere cantitativ elementele constituente. În rezultatele analizelor le vom găsi sub formă procentuală. Astfel, fiecare probă analizată trebuie să returneze un procent de 99 -100% elemente. Un ulei esențial poate conține pană la 100 de componente sau chiar mai mult. În acest mod prin acest raport de analiză vom cunoaște exact care este compoziția chimică a uleiului analizat.

 

Dar ce este atât de important să cunoaștem compoziția unui ulei? Nu este suficient sa știm că este pur? Cum ne ajută de fapt acest raport de analiză?

 

În primul rând compoziția chimică a uleiului ne va da informații despre proprietățile terapeutice ale acestuia și în aceeași măsură putem determina principalele probleme de siguranță.

Să luăm drept exemplu uleiul esențial de Eucalipt Globulus Ecoterapia. Observăm în raport faptul că lotul actual are 80.83%  Eucaliptol sau 1,8 Cineole cum îl vom regăsi în alte analize. Acest lucru ne va spune că Eucalipt Globulus este un excelent remediu pentru sistemul respirator, un ajutor prețios pentru stări de gripă și răceală. Totodată 1,8 Cineole ridică probleme de siguranță în cazul bebelușilor și copiilor mici. Robert Tisserand recomandă a nu se folosi uleiuri esențiale care conțin acest component în contact direct cu pielea sau nasul copilului mic fiind totuși acceptată difuzarea a 1-2 picături într-o cameră medie. Andreea Buje de la Aromahead Institute recomandă evitarea totală până la vârsta de 5 ani, între 5-10 ani a se folosi cu precauție.

 

Un alt aspect pe care îl oferă analiza GC/MS este adulterarea. Pot fi diverse moduri prin care un ulei poate fi adulterat: lungirea cu ulei vegetal, alcool sau componenente obținute sintetic.

Parfumații sintetici nu au proprietăți terapeutice și mai mult decât atât pot determina alergii și alte reacții nedorite.

Este drept că unele tipuri de adulterări pot fi dificil de identificat mai ales dacă aceasta ar fi fost realizată cu o componentă deja aflată în compoziția uleiului. De exemplu, adăugarea de linalool obținut chimic, la uleiul de Lavandă sau adulterarea cu mentol în cazul uleiului de Peppermint. Astfel de situații pot fi analizate doar in cadrul unui laborator.

 

Identificarea chemotipului este un alt aspect care poate fi determinat din raportul de analiza. Știm că există plante care sunt exact același gen și specie dar care în funcție de diverși factori produc alte substanțe active de unde rezidă proprietăți terapeutice diferite.

 

 Totodată raportul de analiză returnează câteva elemente obligatorii:

  • Denumirea latină a plantei si denumirea populara
  • Țara de origine
  • Tipul de agricultură din care provine: convențională sau Bio
  • Partea din plantă din care s-a obținut uleiul
  • Număr de lot analizat precum si data efectuării analizei

Lipsa unuia dintre aceste elemente ar trebui să ridice semne de întrebare necesitând o investigare amănunțită a situației.

 

Aromaterapeut Viorica M.C.


Lasa un comentariu

Comentariile necesita aprobare inainte sa fie publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.


Alte articole

Nevoile pielii dupa expunerea la soare: rehidratare, calmare si regenerare, reducerea daunelor produse de radicalii liberi. Toate aceste nevoi sunt indeplinite cu ajutorul kitului DIY Dual SunCare -Kit befor and after sun
Expunerea la soare are numeroase beneficii dar poate avea si efecte daunatoare motiv pentru care este bine sa stim cum sa ne pregatim inainte de expunerea de la soare si ce produse sa folosim